Иван Вазов оставя ярка следа в историята на България и оказва огромно

...
Иван Вазов оставя ярка следа в историята на България и оказва огромно
Коментари Харесай

101 години от смъртта на Иван Вазов

Иван Вазов оставя ярка диря в историята на България и оказва голямо въздействие върху българската литература и просвета

На днешния ден се навършват 101 години от гибелта на българския стихотворец, публицист и драматург, най-често припознаван като патриарх на българската литература, Иван Вазов, съобщава .

Вазов е роден на 27 юни 1850 година в град Сопот и учи в родния си град, по-късно в Калофер и Пловдив. Поетът живее за малко в Румъния и там среща хъшовете – тази намира се оказва съдбоносна, тъй като насочва писателят към патриотично-граждански тематики, на които остава правилен до края на живота си. Иван Вазов работи като преподавател и преводач, само че точно писателството дава образа на живота му. Оформен под директното влияние на патриотичния напредък в навечерието на Априлското въстание като поет-гражданин, реалист и демократ, Вазов цял живот пази своето схващане за високата социална задача на литературата.

Житейският път на Иван Вазов минава през 5 войни – войната за свободна България, войната за съединена България, двете балкански и Първата международна. През цялото това време Вазов продължава да написа, а перото му оставя безконечна диря във времето.

Иван Вазов оставя ярка диря в историята на България и оказва голямо въздействие върху българската литература и българската просвета. Неговото творчество е преведено на повече от 50 езика и е необятно публикувано и в чужбина.

На днешния ден Националният книжовен музей организира поклонение в негова памет. На панихидата участваха чиновници на музея, роднини на Вазов, изявени български писатели и представители на държавни и културни институции.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР